Área de identidade
Código(s) de referencia
Título
Data(s)
- 1924-2021 (Creation)
- 1924-2021 (Accumulation)
Nivel de descrición
1ª División de Sección
Extensión e medio
107 unidades de instalación con 2.000 agrupacións documentais en soporte papel na súa totalidade
Área de contexto
Repositorio
Historia do arquivo
Fonte inmediata de adquisición ou transferencia
Área de contido e estructura
Alcance e contido
Esta 1ª División de sección, ABASTECEMENTOS E CONSUMOS, contén os seguintes grupos documentais
3.3.1.- ABASTOS E CONSUMOS
3.3.1.1.- Expedientes de abastos e consumos
A función dos concellos en materia de control e intendencia de abastecementos é unha das máis antigas encomendadas ós mesmos, comprendendo os expedientes de autorización de vendas e expedientes de declaración de existencias, as denuncias e infraccións en materia de consumo, estatísticas, establecementos comerciais libros rexistros de provedores, padróns de clientes de establecementos, liquidacións de subministros de establecementos, os aranceis –libros, as denuncias e o control das mercadorías, prezos e pesas e medidas.
3.3.1.2.- Expedientes de racionamentos
Inclúe os rexistros de cartillas de racionamento, as propias cartillas e os censos de racionamento.
Orde ministerial 14 maio 1939 estableceu un réxime de racionamento no pais para os produtos básicos de alimentación e de primeira necesidade. Vixente ata maio 1952.
3.3.1.3.- Expedientes de feiras e mercados
O mercado municipal, en tanto que serie que exerce unha función complementaria da agrupación documental anterior, é considerada unha parcela importante de xestión do concello para garantir o abastecemento da poboación (lugar de compravenda de produtos), sendo tanto máis transcendente canto máis nos remontemos a épocas pasadas.
No seu desenvolvemento contamos con expedientes e rexistros referidos á praza de abastos, ó mercado de gando así como ó propiamente denominado mercado ou alfóndega municipal, así como as feiras ou a venda ambulante.
3.3.1.4.- Lonxas municipais
Documentación específica relacionada co funcionamento das lonxas municipais.
3.3.2.- MATADOIRO
3.3.2.1.- Documentación do matadoiro matadoiro
O matadoiro é outro servizo municipal que ten como finalidade o abastecemento de carne ou derivados á poboación mediante o sacrificio controlado de animais. A súa actividade está intimamente relacionada coa 1ª División de sección de sanidade, se ben nesta agrupación tan só incluiriamos aquela documentación referida ó matadoiro como lugar físico ou servizo municipal, non a referente ás matanzas domiciliarias nin ó control veterinario das reses.
3.3.3.- AUGA
3.3.3.1.- Documentación de auga
O abastecemento de auga ós veciños é unha función básica de todo concello dada a importancia deste elemento en tanto que produto de consumo de primeira necesidade. Polo tanto, esta agrupación documental está destinada a recoller aquela documentación referida a abonos ó servizo de abastecemento de auga cando se tramiten independentemente ( documentación da empresa que ten adxudicado o servizo de subministro de auga, contratos de los abonados, altas, baixas…).
Exclúense aquela documentación referente a obras de traídas de auga (3.1.3.), solicitudes de licencias de enganche á rede de abastecemento (3.1.4.) e padróns fiscais de cobro de taxas públicas por prestación do servizo incluíndo altas e baixas (4.2.2.), así como os partes de inspección de augas (3.6. e contratación do servizo (2.6.)
3.3.4.- OMIC
3.3.4.1.- Documentación da OMIC
A Oficina Municipal de Información ó Consumidor é un departamento municipal de recente creación existente nalgúns concellos -posiblemente pola Lei Xeral de Defensa de Consumidores e Usuarios de 1984-, encamiñado a orientar e aconsellar ós habitantes en materia de consumo para defender os seus dereitos e intereses tanto económicos como sanitarios na materia, incluso por vía legal se fora preciso.
3.3.5.- PÓSITO
3.3.5.1.- Documentación do Pósito
O Pósito agrícola é unha institución local nacida no século XVI que tivo como finalidade, nun primeiro momento, actuar como graneiro, especialmente de trigo, co obxecto de abastecer de pan á poboación, especialmente nas épocas de carestía e de prestar gran ós labregos, tanto para a semente como para o consumo nos meses de maior escaseza.
Co tempo, constituíuse nunha institución de préstamo agrícola, mediante a cal os pequenos labregos podían suplir as carencias dunha mala colleita ou a compra de todo o necesario para a próxima así como comprar novas terras e sanear as súas rendas.
Valorización, destrucción e programación
Acumulacións
Sistema de arranxo
Esta 1ª División de sección, ABASTECEMENTOS E CONSUMOS, está organizada nas seguintes divisións de sección e series documentais:
3.- SERVIZOS:
3.3.- ABASTECEMENTOS E CONSUMOS:
3.3.1.- ABASTOS E CONSUMOS:
3.3.1.1.- Expedientes de abastos e consumos
3.3.1.2.- Expedientes de racionamentos
3.3.1.3.- Expedientes de feiras e mercados
3.3.1.4.- Lonxas municipais
3.3.2.- MATADOIRO:
3.3.2.1.- Documentación do matadoiro
3.3.3.- AUGA:
3.3.3.1.- Documentación de auga
3.3.4.- OMIC:
3.3.4.1.- Documentación da OMIC
3.3.5.- PÓSITO:
3.3.5.1.- Documentación do Pósito
Área de condicións de acceso e uso
Condicións que rixen o acceso
Condicións
Idioma do material
Escritura do material
Language and script notes
Características físicas e requerimentos técnicos
Instrumentos de descrición
Área de materiais relacionados
Existencia e ubicación de orixinais
Existencia e localización de copias
Unidades de descrición relacionadas
Área de notas
Identificador(es) alternativo(s)
Puntos de acceso
Puntos de acceso ao lugar
Nome dos puntos de acceso
- Concello de Redondela (Creation)
Genre access points
Área de control da descrición
Identificador da descrición
Identificador da institución
Regras e/ou convencións usadas
General International Standard Archival Description, Second Edition, ISAD (G).
Norma Galega de Descrición Arquivística (NOGADA)
Estado de elaboración
Nivel de detalle
Datas de creación revisión eliminación
Maio de 2010
Idioma(s)
Escritura(s)
Fontes
Nota do arquiveiro
Descrición realizada polo persoal técnico do Arquivo da Deputación Provincial de Pontevedra e colaboradores